Wednesday, December 16, 2009

--ketawa dalam ISLAM--

(baby nie soleh senyum ketawa ikut sunnah nabi,xnmpk gigi..)

KETAWA DALAM ISLAM
Dari : Riwayat Abu Daud


Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:":Celakalah orang yang berbicara lalu mengarang cerita dusta agar orang lain tertawa. Celakalah !"


i) Kelakar adalah perbuatan, kata-kata dan sebagainya yang dapat menggembirakan atau yang dapat menggelikan hati orang lain.

Sinonimnya adalah jenaka, lawak dan gurau senda.

ii) Membuatkan orang lain senang hati adalah termasuk dalam amal kebajikan dan Rasulullahs.a.w juga selalu berjenaka dengan ahli keluargadan para sahabat baginda.

iii) Namun begitu bergurau mempunyai adab-adab tertentu yang telah digariskan oleh Islams eperti:


a) Tidak menjadikan aspek agama sebagai bahan jenaka seperti mempersendakan sunnah Rasulullahs.a..w .


b) Gurauan tersebut bukan merupakan cacian atau cemuhan seperti memperlekehkan orang lain dengan menyebut kekurangannya.


c) Gurauan itu bukan ghibah (mengumpat) seperti memburukkan seseorang individu dengan niat hendak merendah-rendahkannya.


d) Tidak menjadikan jenaka dan gurauan itu sebagai kebiasaan.


e) Isi jenaka adalah benar dan tidak dibuat-buat.


f) Bersesuaian dengan masa, tempat dan orangnya kerana adalah tidak manis bergurau di waktu seseorang berada dalam kesedihan dan sebagainya


g) Menjauhi jenaka yang membuatkan orang lain ketawa secara berlebihan (ketawa terbahak-bahak)kerana banyak ketawa akan memadamkan cahayahati.


iv) Sesungguhnya Rasulullah s.a.w apabila ketawa baginda hanya menampakkan barisan gigi hadapannya sahaja, bukan ketawa yang berdekah-dekah,mengilai-ngilai atau terkekeh-kekeh dengan maksud bahawa selaku seorang muslim kita hendaklah sentiasa menjaga batas kesopanan dalam ertikata yang sepatutnya.

bersederhanalah dalam bergurau dan berketawa.

jgn gelak bnyk nnt kt lupa pd ALLAH, kematian..

(pesanan utk diri saya!!!!!!)

No comments:

Post a Comment